Hírek, írások‎ > ‎

Francia fotósok a Vasgyárban és a Digépben

Bereczki Zoltán, 2019. máj. 29. 4:37
Yves Marchand és Romain Meffre építészetre szakosodott professzionális fotósok. A napi munkájuk mellett a világot járják, és elhagyatott helyszíneket fotóznak a legmagasabb minőségben. Számos kiállításuk volt már világszerte, és Detroitról egy könyvük is megjelent.
Tavasszal azzal kerestek meg, hogy szeretnének eljönni a Digépbe és a Vasgyárba fotózni. Sajnos nem sikerült engedélyt szerezni ahhoz, hogy a kohászat területén szabadon mozogjanak (beszédes, hogy Gunkanjimára, az elhagyott tengeri katonai támaszpont fotózására kaptak engedélyt, de a diósgyőri vasgyárra nem), de Tóth Viktor társaságában néhány épületet és a perecesi bányaigazgatóságot le tudták fotózni.


A Digép területén a tulajdonosnak hála szabadon mozoghattunk. A nyugati erőmű épülete egészen lenyűgözte őket, a tervezett néhány óra helyett szinte az egész napot ott töltöttük. Elmondták azt is, hogy elsősorban azért jöttek most Magyarországra, mert látták a képeimet a nyugati erőműről. Érdekes volt az ő szemükkel látni az épületegyüttest, és nézni, ahogy az analóg nagyfilmes gépükkel dolgoznak. Elmondták, hogy bár már rengeteg helyen jártak, de ez a legkülönlegesebb erőműépület, amit eddig láttak. Nemcsak az art deco gépcsarnok, hanem az építészetileg hozzá illő különleges, poligonális alaprajzú hűtőtorony is lenyűgözte őket.
A leggyakoribb kérdés, ami elhangzott tőlük a nap folyamán, ez volt: „ez tényleg nem védett?!”
Comments